Çin’in Komşuları Kimlerdir? En Çok Komşusu Olan Ülke

Çin’in Komşuları Kimlerdir?
Çin’in Komşuları (Kara)
- Kuzey Kore
- Rusya
- Kazakistan
- Moğolistan
- Kırgızistan
- Afganistan
- Tacikistan
- Pakistan
- Hindistan
- Nepal
- Butan
- Vietnam
- Laos
- Burma/Myanmar
- Kimi kaynaklarda Çin’in özerk idari bölgeleri olan Macao ve Hong Kong komşu ülkeler arasında sayılıyor. Bunlar yazımızda (+2) olarak ifade ediliyor.
Çin’in Komşuları (Deniz)
- Japonya
- Güney Kore
- Filipinler
- Tayvan (Tayvan adasının statüsü oldukça tartışmalı. Bu yüzden yazımızda (+1) olarak ifade ediliyor.)
Çin’in Komşuları Hakkında Kısa Bilgiler
Dünyada en çok komşusu olan ülke olarak bilinen Çin komşu ülkeleri Şangay Beşlisi ve Bir Kuşak Bir Yol gibi oluşum ve projelerle yakından etkiliyor ve bölgede etkin bir rol oynuyor. Ekonomi ve gelişmişlik düzeyiyle Doğu Asya’da fark yaratan Çin komşuları ile ilişkileri sayesinde hem Çin ekonomisine hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Çin’in komşuları hakkında kısa bilgiler verecek olursak…
Rusya 俄罗斯 (Èluósī)

Resmi Adı: Rusya Federasyonu
Başkenti: Moskova
Nüfusu: 145 milyon
Rusya Çin’in komşuları arasında aynı zamanda dünya üzerinde en geniş yüzölçümüne sahip olan ülke Rusya. Rusya Federasyonu Çin’in Kuzeydoğusunda bulunan 3645 kilometrelik kara sınırı ile Çin’in komşuları arasında yer alıyor. Doğu Bloğu’nun Çin ile birlikte en önemli temsilcilerinden olan Rusya, Çin ile birlikte Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (Şangay Beşlisi) kurucu ülkeleri arasında yer alıyor.
Moğolistan 蒙古 (Ménggǔ)

Resmi Adı: Moğolistan
Başkenti: Ulanbator
Nüfusu: 3,2 milyon
Tarihin en büyük komutanlarından birisi olan ve Çin’de yaptığı fetihlerle tanınan Cengiz Han’ın ülkesi Moğolistan Çin’in kuzeyinde yer alan komşuları arasında. Kuzeyde Rusya ile komşu olan Moğolistan batıda Kazakistan sınırına çok yakın olmasına rağmen Kazakistanla sınır komşuluğu bulunmuyor. Çin ile kara sınırı ise 4677 kilometre.
Kuzey Kore 朝鲜 (Cháoxiǎn)

Resmi Adı: Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti
Başkenti: Pyongyang
Nüfusu: 25.5 milyon
Çin’in sınır komşuları arasında yer alan bir diğer ülke Kuzey Kore. Çin’in batı sınırında yer alan Kuzey Kore baskıcı ve dışa kapalı yönetimi ile biliniyor. 9 Eylül 1948’de kurulan Kuzey Kore’nin Çin ile kara sınırının uzunluğu ise 1416 kilometre.
Vietnam 越南 (Yuènán)

Resmi Adı: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti
Başkenti: Hanoi
Nüfusu: 96 milyon
Çinhindi yarımadasının doğusunda yer alan Vietnam Çin’in güney sınırında yer alan komşuları arasında bulunuyor. 1955 yılında Amerikan işgali ile birlikte Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüş olan ülke 1976’da tekrar birleşerek günümüze kadar bütünlüğünü koruyor. Çin Vietnam arası kara sınırının uzunluğu ise 1281 kilometre uzunluğunda.
Laos 老挝 (Lǎowō)

Resmi Adı: Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti
Başkenti: Viyentiyan
Nüfusu: 7 milyon
Güneydoğu Asya’da yer alan Laos, Güneyde bulunan Çin’in komşuları arasında yer alıyor. Batı’da Tayland ve Doğuda Vietnam ile sınırı olan ülkenin denize sınırı bulunmuyor. Çin Laos arası kara sınırının uzunluğu ise 423 kilometre.
Myanmar / Burma 缅甸 (Miǎndiàn)

Resmi Adı: Myanmar Birliği Cumhuriyeti
Başkenti: Nepido
Nüfusu: 54 milyon
Yine Güneydoğu Asya’da yer alan Myanmar (diğer bir adıyla Burma) Çin’in güney komşuları arasında yer alıyor. Bengal körfezi kıyısında bulunan ülkenin diğer kara komşuları arasında Bangladeş, Hindistan, Laos ve Tayland gibi ülkeler bulunuyor. Nüfusun çoğunluğu Budistlerden oluşsa da ülke içerisinde hatırı sayılır oranda Müslüman nüfus bulunuyor. Myanmar’ın Çin ile kara sınırının uzunluğu ise 2185 kilometre.
Hindistan 印度 (Yìndù)

Resmi Adı: Hindistan Cumhuriyeti
Başkenti: Yeni Delhi
Nüfusu: 1 milyar 353 milyon
Çin’in güneybatısında yer alan ve dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan Çin’in komşuları arasında yer alan bir diğer ülke. Özellikle yazılım alanındaki başarıları ve son yıllardaki nüfus artışıyla gündeme gelen ülke 2017 yılında Şangay İşbirliği Örgütüne katılarak Çin’in stratejik ortakları arasında yer alıyor. Çin ile Hindistan arasındaki kara sınırı ise üç farklı noktadan toplam 3380 kilometre uzunluğunda.
Nepal 尼泊尔 (Níbó’ěr)

Resmi Adı: Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti
Başkenti: Katmandu
Nüfusu: 28 milyon
Çin ile Hindistan arasında bulunan ve bağımsız bir ülke olan Nepal Çin’in güneybatı komşuları arasında yer alıyor. Dünyanın en yüksek noktası olan ve her yıl milyonlarca turist çeken Everest tepesi Nepal’de bulunuyor. Nepal Çin arasındaki kara sınırının uzunluğu ise 1263 kilometre.
Butan 不丹 (Bù Dān)

Resmi Adı: Butan (Bhutan) Krallığı
Başkenti: Timpu
Nüfusu: 755 bin
Butan Çin’in komşuları arasında yer alan nüfus olarak en az ve yüzölçümü olarak en küçük ülke olarak karşımıza çıkıyor. Butan’ın bir diğer özelliği ise ürettiği karbondioksidin 4 katını tüketerek oksijen üreten ve dünya oksijen üretimine büyük katkılar sağlayan bir ülke olması ve ayrıca doğa dostu enerji üretim yöntemleri kullanması.(Konuyla ilgili Butan devlet başkanının TED konuşması için tıklayın) Güney’de Hindistan ile kara sınırı bulunan Butan’ın Çin ile arasındaki kara sınırının uzunluğu 470 kilometre uzunluğunda.
Pakistan 巴基斯坦 (Bājīsītǎn)

Resmi Adı: Pakistan İslam Cumhuriyeti
Başkenti: İslamabat
Nüfusu: 212 milyon
Güney Asyada bulunan Çin’in stratejik ortakları arasında yer alan Pakistan, Güneybatıda bulunan Çin’in komşuları arasında yer alıyor. 2017 yılında Hindistan ile birlikte Şanghay İşbirliği Örgütüne katılan ülke Bir Kuşak Bir Yol projesi güzergahında bulunuyor. Çin ile arasındaki kara sınırı uzunluğu ise 523 kilometre.
Kazakistan 哈萨克斯坦 (Hāsàkè Sītǎn)

Resmi Adı: Kazakistan Cumhuriyeti
Başkenti: Astana
Nüfusu:18,7 milyon
Kazakistan Orta Asya’da bulunan bir Türk devleti. Çin’in Xinjiang Bölgesine olan mesafesi 1,287 km. Şangay(Shanghai) İşbirliği Örgütü kurucu üyelerinden birisi. ayrıca bir kuşak bir yol projesinde Çini batıya bağlayan bir köprü görevi görüyor.
Kırgızistan 吉尔吉斯斯坦 (Jí’ěrjísī Sītǎn)

Resmi Adı:Kırgızistan Cumhuriyeti
Başkenti: Bişkek
Nüfüsu: 6,3 milyon
Kırgızistan 199.951 km2 ‘li yüzölçümü ile sınır komşusu olan diğer bir ülke. Çin’in XinJiang Bölgesi ile 805 km lik bir kara sınırı bulunuyor. Kırgızistan’da Şangay İşbirliği Örgütüne katılıyor. Ayrıca Çin’in bir kuşak bir yol projesinde de yer alıyor.
Tacikistan 塔吉克斯坦 (Tǎjíkè sītǎn)

Resmi Adı:Tacikistan Cumhuriyeti
Başkent: Duşanbe
Nüfus: 9,1 milyon
Tajikistan Orta Asyada bulunan küçük ve fakir bir ülke, Çin ile 322 kmlik küçük bir kara sınırı bulunuyor. Çin ile ticari ilişkileri bulunuyor. Bir kuşak bir yol projesi güzergahında ve Şangay İşbirliği Örgütünün kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
Afganistan 阿富汗 (Āfùhàn)

Resmi Adı: Afganistan İslam Cumhuriyeti
Başkenti: Kabil
Nüfusu: 31,8 milyon
Afganistan Çin ile kara sınırı bulunan müslüman ülkeler arasına yer alıyor. Afganistan’ın Çin ile 64 kilometrelik küçük bir kara sınırı var. Afganistan hükümeti ile Pekin(Beijing) arasında ise iyi ilişkiler bulunuyor.
Çin’e Denizden Komşu Olan Ülkeler
Japonya日本 (Rìběn)

Resmi Adı : Japonya Devleti
Başkenti: Tokyo
Nüfusu: 126 milyon 317 bin
Japonya 377.973 km2 ‘lik yüzölçümü ile bir ada ülkesi. Aralarında kara sınırı olmamasına rağmen Çin ile Japonya arasındaki ilişki yüzyıllardır devam ediyor. Çin’in Japonya ile ilişkileri Han Hanedanlığı (M.Ö 206- M.S 220) dönemlerine dayanıyor. Aralarındaki ticari ilişkiler kültür kaynaşmasına da sebep oluyor. Japoncadaki Kanjiler Çince karakterlerden türüyor, Buduzim , Konfüçyanizm , Daoizm gibi felsefi düşünceler ve dinlerde yine Çin’in Japonyaya olan etkileri olarak gösterilebilir.
Güney Kore 韩国 (Hánguó)

Resmi Adı: Kore Cumhuriyeti
Başkenti: Seul
Nüfusu: 52 milyon
Kuzey Kore’nin Çin ile kara bağlantısı bulunsa da Güney Kore’nin Çin ile kara sınırı bulunmuyor. Doğu Asya’nın Kore yarımadasında yer alan ülkenin yalnızca Kuzey Kore ile sınırı bulunuyor. Teknolojide oldukça ileri olan ve LG, Samsung ve Hyundai gibi şirketlerle dünyaya açılan Kore dünyanın en büyük 11. ekonomisi olarak karşımıza çıkıyor.
Filipinler 菲律宾 (Fēilǜbīn)

Resmi Adı: Filipinler Cumhuriyeti
Başkenti: Manila
Nüfusu: 107 milyon
Pasifik Okyanusunun batısında yer alan ve bir ada devleti olan Filipinler Çin’in deniz komşuları arasında sayılabilir. Toplamda 7.641 ada ve adacıktan oluşan ülke coğrafi yapısı ve bulunduğu konum itibariyle oldukça fazla doğal afete maruz kalmasıyla ve turistik adalarıyla biliniyor.
Çin Halk Cumhuriyeti hem ekonomisi, hem nüfusu hem de askeri gücü ile bölgede önemli bir yer tutuyor. Ayrıca dünyanın en kalabalık ülkesi olmasının yanında dünyada en çok komşusu olan ülke olma özelliğini de taşıyor.