ÇİN KÜLTÜRÜ

Çin Seddi: Çin Tarihinin En Büyük Mimarisi

a href=”https://www.cinbilgisi.com/cince-hakkinda-merak-edilenler/” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Çince;长城(Chang Cheng) Büyük Duvar olarak adlandırılan Çin Seddi; Çin’in kuzey batısını savunmak üzere oluşturulmuş bir savunma hattı. İnsan yapımı en uzun savunma hattı olarak bilinen duvar, Unesco’nun dünya mirasları kapsamında yer alıyor. Manzarası ve büyüklüğü ile gözleri kamaştıran Çin Seddi, 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın 7 Harikası listesine de seçiliyor.

Uçsuz Bucaksız Çin Seddi’nin Uzunluğu Kaç Km?

Çin seddi uzunluğun gözetleme kulesinden görünüşü

Çin Seddi’nin halen ayakta duran kısmı Ming Hanedanlığı döneminden kalma. Seddin kalıntı halinde bulunan, yani yıkılmış olan bölümlerini, doğal bariyer ve surları da hesaba katacak olursak Çin Seddi uzunluğu toplam 8.852 km oluyor. Son dönemde yapılan araştırmalar Çin Seddi’nin iç kısımlara doğru uzanan kollarına ait kalıntıların da ortaya çıktığını gösteriyor. Bu araştırmalar doğrultusunda Çin Seddi uzunluğu km cinsinden 21.196 km olarak açıklanıyor. Büyük Duvar inşa edilirken kullanılan malzemeler, duvarın yüksekliği ve genişliği yer yer değişiklik gösteriyor. Çoğu bölümde yüksekliği 5 metre genişliği ise 6 metre kadar. Ayrıca Seddin üzerinde 200 metre aralıklarla gözetleme kuleleri mevcut.

Dünyanın 7 Harikasından Birisi Olan Çin Seddi Nerede?

çin seddi haritası

Çin Halk Cumhuriyeti topraklarının kuzey batısı boyunca uzanan savunma hattı Liaoning eyaletinde başlayarak, Hebei, Pekin, Tianjin, Shanxi, İç Moğolistan, Ningxia bölgelerinden geçiyor. Seddin başlangıcı Kuzeyde Liaodong (辽东) yarım adası ve güneyde Shandong(山东) yarım adası ile sınırlı olan, Bohai denizinde (Bazı kaynaklara göre Bohai, Sarıdeniz’in içerisinde yer alan bir körfez olarak geçiyor) yer alan Liaodong körfezinde bulunuyor. Çin’in kuzey batısında boylu boyunca uzanan Çin Seddi, başkent Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya doğru devam ediyor ve Huang-Ho nehrini ikiye ayırarak güneybatıya doğru ilerliyor. Gobi Çölü’nün güney tarafından batıya doğru uzanan Büyük Duvar, Gansu eyaletinin Jiayuguan şehrinde son buluyor.

Çin Seddi Ne Zaman Yapıldı, Ne Zaman Bitti?

çin seddinin yapılışı anlatışı

Çin Seddi inşaatı Çin tarihi içerisinde kaosun yaşandığı bir dönem olan ve Savaşan Beylikler Dönemi (MÖ 403 – MÖ 221) dediğimiz, Çin’de bulunan hanedanlıkların birbiri ile savaştığı ve ülke geneline kaosun hakim olduğu bir dönemde başlıyor. Bu dönemde her hanedanlık kendi bulunduğu bölgede savunma duvarları inşa ediyor. Aslında Çin Seddi’nin temellerini oluşturan duvarlar Seddin bugünkü hali planlanarak yapılmış değil.  Ancak 7 beylik tarafından oluşturulan duvarlar, Savaşan Beylikler dönemi sona erip Çin’in ülke birliğinin sağlandığı dönemde(MÖ 221) Qin Shi Huang tarafından birleştiriliyor. Acımasızlığı ile ünlü olan Çin hükümdarı Qin Shi Huangdi, kendisine karşı gelen ve vergilerini ödemeyen vatandaşlarını ölene dek Seddin inşaatında çalıştırıyor. Yani Çin Seddi sadece toprak, tuğla ve taşla değil aynı zamanda emek, kan ve gözyaşıyla inşa ediliyor. Çin Seddi’nin inşası MÖ 3. yüzyıldan başlayarak MS 17. yüzyıla değin aralıklarla sürüyor. Seddin günümüzdeki hali, savunma hattını onararak son kez savunma amaçlı kullanan ve 1368 – 1644 tarihleri arasında hüküm sürmüş olan Ming Hanedanlığından kalma.   

Çin Seddi’nin Yapılış Amacı Hakkında Yanlış Bilinenler

moğol ve türklerin saldırısı

Çin Seddi’nin amacı; hepimiz tarafından Türk akınlarından korunmak üzere inşa edildiği şeklinde bilinir. Bu bilgi ışığında yapılan Google aramalarına baktığımızda; ‘Çin Seddi hangi Türk devletinin saldırılarından korunmak için yapılmıştır?’ sorusuna rastlıyoruz. Aslında bu soru tam olarak doğru bir soru şekli değil. Çin Seddi neden yapılmıştır sorusuna cevap verecek olursak:

  • Çin Seddi; Savaşan Beylikler dönemi olarak bilinen ve o dönemde Çin’de bulunan 7 beyliğin birbiri ile savaştığı sırada parçalar halinde inşa ediliyor. Her beylik kendisini diğer beyliklere karşı savunmak için savunma duvarları örüyor.
  • Bazı beylikler savunma duvarını oluştururken kuzeyden gelebilecek Hun/Moğol akınlarını da göz önünde bulunduruyor. Ancak duvarların yapılmasının altında yatan ana sebep bu akınları önlemek değil. Yani Çin Seddi’nin yapılış amacı aslında Türklerden değil, birbirlerinden korunmak. Fakat bazı beylikler için Kuzeyde bulunan Metehan önderliğindeki Orta Asya Hunları da bir tehdit ve duvarın yapılış amacında bunun da etkisi var.
  • Seddin yapılış amaçlarından birisi de ülkeden kaçışları ve ülkeye istenmeyen girişleri önlemek
  • Tarihçilere göre Çin Seddi’nin inşaatı hükümdara karşı gelenler için mükemmel bir sürgün yeri. Bu nedenle hükümdarlar muhaliflere gözdağı vermek ve isyankârları cezalandırmak adına Seddin inşasına devam ediyor.
  • Çin Seddi’nin bir başka yapılış amacı da ipek yolu güzergâhının güvenliğini sağlamak.

Çin Seddi Uzaydan Görünür Mü?              

 uzaydan görünümü

Çin Seddi’nin uzaydan görünen insan yapımı tek yapı olduğu şeklindeki iddiaları duyuyor hatta Çin seddi’nin uzaydan görünümü adı altında görsellerin paylaşıldığını biliyoruz. Peki, gerçekten Çin Seddi uzaydan görünür mü? Sorumuzun cevabı “hayır”. Nedenini ise bilimsel gerçeklerle açıklamak oldukça kolay. İnsan gözünün çözünürlüğü belli bir noktadan sonra cisimleri görmek için yetersiz kalıyor. Örneğin, bütün koşullar uygunken bir insan başka bir insanı 3 km mesafeden ayırt edebiliyor. Ancak bu mesafe 50 km’ye çıktığında koşullar her ne kadar uygun olursa olsun gözümüz o uzaklıktaki bir insanı ayırt edemiyor. Çin Seddi’nin uzunluğu 8.000 kilometreleri bulsa da genişliği ortalama 6 metre olduğu için çok uzak mesafelerden ayırt edilmesi mümkün değil. Uluslararası uzay istasyonu dünyadan 350 km mesafede bulunuyor ve çoğu uydu da bu mesafeden dünyayı görüyor. Bu yüzden bu harika yapı o mesafelerden gözle görülemiyor. Çin Seddi’nin bu mesafeden görülebilmesi için ise insan gözünün çözünürlüğünün 10 kat daha iyi olması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Adblocker algılandı! Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak sayfayı yenileyin!